Yeşil Dip Dalgası

İçeriklerimizi okumaya vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, dinlemeyi tercih edebilirsiniz. Sizin için seslendirdik. SoundCloud için, Spotify için bağlantılarını kullanabilirsiniz.

Herkese merhaba! Bugün size üç farklı şehirden bahsedeceğiz. Bunların ilki sürdürülebilir amaçlı planlanmış yeni bir şehir iken, diğer ikisi değişen şartlara paralel olarak sürdürülebilirliğe uyumlu şehirler diyebiliriz. Hazırsanız başlayalım! Sevgi ve iyilikle, yeşil kalın.

Masdar 

Sadece 6 kilometrekarelik bir alana kurulan Masdar şehri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin coğrafyasından faydalanarak güneş tarlalarıyla enerji üretmeyi planlıyor. Şehir bu üretimle kendi elektriğini sağlayıp, Abu Dhabi’ye de destek sağlayacak. Sıcak iklimlerde sık kullanılan tekniklerden biri olan doğal klima etkisini yaratacak rüzgar kuleleri bulunacak. Bu sistemin herhangi bir enerji harcamadan şehri serinletmeye yardımcı olması planlanıyor. Masdar, şehirlerdeki en büyük problemlerden biri olan ulaşım meselesini de çözmüş durumda. Elektrikli araç filoları olarak tanımlanan Kişisel Hızlı Ulaşım sisteminin insansız, sabit hız ve rotalardan oluşarak trafik kazaları riskini de azaltacak şekilde yolcu taşıması bekleniyor. Araçların dolu bataryayla 60 kilometre gidebilme özelliği planlanmış. Şehrin 2025 yılı itibarıyla tamamen bitmiş olması bekleniyor.

Masdar şehrinin tahmini görüntüsü. (Fotoğrafın Kaynağı: I)

Kopenhag

Nüfusun büyük oranının günlük hayatına devam edebilmek için tercih ettiği bisikletler Kopenhag’ın ulaşım emisyonlarını minimize ediyor. Öyle ki 2025 yılında dünyanın ilk karbon-nötr başkenti olmayı hedefliyor. Şehir özellikle yeşil çatı uygulamalarıyla hem karbon emisyonunu hem de ev, iş yerleri, devlet daireleri gibi binalardan kaynaklanan atık suları temiz yağmur suyundan ayırarak toplamayı ve atık suların yerinde güvenlik testlerini yapma konusunda gelişme gösteriyor. Rüzgâr enerjisinden de yararlanan şehrin, yakın geleceğe dair pek çok vaadi bulunuyor. 

Fotoğrafın Kaynağı: I

Berlin

Doğal ışık çatısı, havalandırması ve yenilenebilir enerji kaynağı kullanımıyla Dünya’nın en yeşil parlamento binasını bünyesinde bulunduran Berlin, 2050’ye kadar karbon-nötr kent olmayı hedefliyor. Kömür santrallerini tamamen kaldırmayı ve çevreye dair planları halk oylamasıyla almayı planlıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma ve ulaşım alternatiflerini de bunun üzerinden sağlayacak yeni modifikasyonlar gerçekleştiriyor.

Fotoğrafın Kaynağı: I

Yazar: Aslı

Editör: Zeynep

Seslendiren: Okan

Fotoğraf: Unsplash üzerinden Jens Lelie

Kaynak: I II

Gündem

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı aylık iklim analizine göre Ekim 2020, iklim normallerinden 3,2 derece daha sıcak geçerek son 50 yıllık dönemin en sıcak Ekim ayı olarak kaydedildi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close