Nane Limon Kabuğu

İçeriklerimizi okumaya vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, dinlemeyi tercih edebilirsiniz. Sizin için seslendirdik. SoundCloud için, Spotify için bağlantılarını kullanabilirsiniz.

Herkese merhaba! Bugün, yapı özellikleri inşaat sürecinde ve sonrasında yerel, ulusal ve küresel ekosisteminin işlemesini iyileştirmeye yardımcı olan yeşil binaları “yeşil” yapan özellikleriyle hep birlikte tanıyacağız. Hazırsanız başlayalım! Sevgi ve iyilikle, yeşil kalın.

Bir önceki postamızda da değindiğimiz gibi şehirlerin iklim kriziyle uyum sağlaması önem taşır. Yerküre üzerindeki bu küçük noktacıkları hem içinde bulunduğumuz krizden korumak hem de onunla baş etmek için kullanabiliriz. Yeşil bina teknolojileri bu amaçla dünyanın pek çok şehrinde on yıllardır uygulanıyor. Binaların “yeşil” olarak adlandırılması, fiziksel bir görünümden çok düşük karbon ayak izi niceliğine bağlı. Bu yüzden standartlar halinde bulunan şartlardan çok, yer aldıkları iklimin özelliklerine göre tasarlanması gerekir. Bazı çalışmalarda doğal aydınlatmayı kullanarak “dış iç mekan” temasından uzaklaşmaması da estetik boyut kazandırıyor. Binaların inşasında tükenme tehlikesi olmayan, ulaşımı kolay ve yakın çevreden temin edilen malzemeler tercih ediliyor. Örneğin; Kopenhag Üniversitesi, dünyanın ilk karbon-nötr binasına ev sahipliği yapıyor. Bina ısı pompalarının yanı sıra güneş enerjisi kullanarak ısıyı elektriğe dönüştürebiliyor. Binanın dairesel şekli gün ışığını mümkün olan en iyi şekilde alabilmek için özellikle tercih edilmiş. Gündüz güneş ışığını yansıtması için ve elektriğe ihtiyaç duymadan binayı aydınlatmak için beyaza boyanmış.

Fotoğrafın Kaynağı: I

Yazar: Aslı

Editör: Zeynep

Seslendiren: Okan

Fotoğraf: Unsplash üzerinden Micheile Henderson

Kaynak: I

Gündem

Tokat ve Amasya illerinde bulunan mikro iklim ve habitat özellikleri bakımından eşsiz Kelkit Havzası ve Boğalı Yaylaları‘nda altın-bakır madeni açılmak istenmesine Yeşil Erbaa Çevre Platformu, projenin derhal durdurulması gerektiğinin altını çizerek herkesi bu projeye hayır demeye çağırıyor. Haberin devamına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close