
Sevgili Yeşil Posta okuyucuları, doğayı ve yeşili seven ve tabiatı korumaya çalışan bir birey olduğunuzu biliyoruz. İşte bu yüzden sizleri Keşfedelim serilerimizle her ay farklı bir yere götürmek istiyoruz. Bu ayki durağımız ise İstanbul’un en gözde yerlerinden Atatürk Arboretum’u.
Arboretum’u çok çeşitli ağaç ve ağaççıkların bulunduğu, bu amaçla özel olarak hazırlanmış botanik bahçesi olarak tanımlayabiliriz. Ama bahçe dedik diye aklımıza her türlü faaliyeti yapabileceğimiz de gelmesin. Çünkü Atatürk Arboretum’u evet bir bahçe olabilir ama aynı zamanda ise bir müze olduğu için korunması gereken alanlardan biri. Ve bunun için ise bazı sınırlamalar ve kısıtlamalar mevcut. Yazının sonunda değineceğiz:) Dolayısıyla kitap okumak, mangal yapmak, piknik yapmak ya da kamp yapmak amacıyla gitmeyi düşünmeyin hüsrana uğrayabilirsiniz. Çünkü Atatürk Arboretum’u bir müze olduğu için aynı zamanda ziyaret saati sınırlaması var.

1949 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi ve Orman Genel Müdürlüğü’nün iş birliği ile kurulan Atatürk Arboretumu’nda birbirinden farklı 2000 bitki taksonunu görebilirsiniz. İşte bu yüzden Atatürk Arboretumu aslında bir canlı bitki müzesidir. Arboretum 12 Temmuz 1982 tarihinde aynı zamanda adını da aldığı Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. doğum yıldönümünde açılmış. Arboretum’un açılmasının en temel amaçlarından biri başta İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerinin, orman mühendislerinin, bilim adamlarının ve Orman Bakanlığı’nın araştırma ve incelemelerine ortam sağlamaktır.

Atatürk Arboretum’u içerisinde çeşit çeşit ağaca ve bitkiye ev sahipliği yapmakla birlikte 3 tane yapay göl de barındırıyor. Ve tüm bunlara ek olarak Atatürk Arboretum’u içerisinde 1818’de yapılmış Kirazlıbent ve 1916’da Neşet Hoca tarafından yapılmış Türkiye’nin ilk fidanlığı var.

Belgrad Ormanı’nın da yakınlarında bulunan Atatürk Arboretumu İstanbul’un Sarıyer ilçesinin Bahçeköy semtinde yer alıyor. Konum için tıklayın.

Gezimize başlamadan önce Atatürk Arboretumu’na giderken dikkat etmeniz gereken belli bazı kurallar var.
-Yere düşmüş bile olsa tohum, çiçek, yaprak toplanması ve içeriye yiyecek-içecekle girmek yasaktır.
-Su ve çocuk maması hariç her türlü yiyecek içecek, evcil hayvan, tripod, bisiklet, top, uçurtma, balon, konfeti, oyuncaklar, kostüm, multirotor türleri, drone, enstrüman, spor aleti, profesyonel fotoğraf çekimine konu olabilecek her türlü aksesuar ve çekim malzemeleri, yedek kıyafet ile içeri girilmesi yasaktır.
-Ücretli fotoğraf çekimleri dışında ziyaretçiler nişan, düğün elbiseleri ile içeri alınmıyor.
21 Mart Dünya Ormancılık Günü’nde girişler ücretsiz, 23 Nisan’da ise tüm ilkokul öğrencilerine ve yanındaki bir refakatçisine girişler ücretsiz.
1 Ocak yılbaşı günü ve dini bayramların 1.günü ise ziyarete kapalıdır.
Daha fazlası için.

Eğer İstanbul’daysanız ve hala yolunuz düşmediyse bir an önce gitmenizi tavsiye ederiz. Ya da İstanbul’da değilseniz ama bir gün yolunuz düşerse Arboretum’a uğramadan dönmeyin:)

Yazar: İrem
Editör: Zeynep
Fotoğraf: Kader Arslan
Yararlanılan Kaynaklar: I | II