İçeriklerimizi okumaya vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, dinlemeyi tercih edebilirsiniz. Sizin için seslendirdik.. SoundCloud için, Spotify için bağlantılarından ulaşabilirsiniz..
Herkese merhaba! Bir bölgedeki doğal kaynak zenginliğinin değerlendirilmesinde iki yaklaşım vardır; ilk yaklaşımda bu, bir nimet olarak nitelendirilirken ikinci yaklaşıma göre talihsizliktir. Ekim ayı süresince hangi görüşün daha baskın geleceğini sizlerle birlikte görmeye çalışacağız. Sevgi ve iyilikle, yeşil kalın.
En basit ifadeyle maden, yer kabuğunda filiz olarak isimlendirilen bileşimler halinde bulunan, çeşitli iç ve dış etkenlerle jeolojik süreç sonucunda oluşan mineraller olarak tanımlanıyor. Bu maden filizleri doğada tabakalar arasında damar veya yataklar halinde bulunuyor. Türkiye, bulunduğu coğrafya itibariyle çok eski zamanda madenciliğin bugünkü şeklini vermeye başlıyor. Anadolu’nun madenciliğin beşiği olarak adlandırılmasının sebeplerinden biri olarak, Dünya’da toplamda çıkarılan 50’den fazla maden çeşidinin arasından 29’unun Türkiye’de bulunması gösteriliyor. Günümüzden 10 bin yıl önce Diyarbakır Çayönü Tepesi ve Aksaray Aşıklı Höyük’te daha çanak çömlek üretimine geçilmeden, doğal olarak bulunan saf bakırın toplandığı, balık oltası, iğne ve boncuk gibi küçük nesnelerin üretildiği görülüyor. Toplayıcılık özelliğini sürdüren Anadolu insanı, doğada bulduğu saf bakırı öncelikle döverek biçim vermeye çalışmış, soğuk dövülen bakırın zamanla çatladığını, kırılıp koptuğunu ama ısıtıldığında bu yeni malzemenin daha kolay işlendiğini ve plastik özelliğini kazandığını gözlemliyor. Madenin işlenmesinde ısının kullanılması madenciliğin temelinin atılmasına neden oluyor.
Yazar: Aslı
Editör: Zeynep
Fotoğraf: Unsplash üzerinden Sebastian Pichler
Kaynak: I
Gündem
Nature’da yayımlanan yeni bilimsel araştırmaya göre agresif koruma politikalarıyla, yüzyıllarca sürmüş aşırı avlanma ve kirliliğe rağmen, 30 yıl gibi kısa bir zamanda dünya okyanuslarındaki deniz yaşamı tümüyle kurtarılabilir. Araştırma, okyanus hayvanlarının güçlü esnekliklerine ve kambur balinaların da dahil olduğu çeşitli türlerin başarıyla kurtarılabileceğine işaret ediyor.