İçeriklerimizi okumaya vaktiniz olmadığını düşünüyorsanız, dinlemeyi tercih edebilirsiniz. Sizin için seslendirdik..
Herkese merhaba! Türkiye’nin ilk ekoköyünü duymuş muydunuz? 90’lı yılların sonunda, Kırıkkale Hasandede’de yerleşime başlayan Hocamköy’den bahsediyoruz. Bugün hâlâ var olamamasının nedenleri ne olabilir, başarısız bir ekoköy girişimine neler sebep olabilir, birlikte inceleyelim. Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle..
Hocamköy Projesi’nin öncüleri ODTÜ mezunu, dağcılıkla uğraşan, çeşitli meslek gruplarından insanlar. Bu nedenle köyün adının kaynağını tahmin etmek zor olmuyor. Topluluğun amacı, Anadolu’nun geleneklerini akademik bilgilerle harmanlayarak sürdürülebilir bir kırsal yaşam modeli sunmak. Dönemine göre bir hayli ilgi çektiğinden, ilk başlarda kendi olanakları ile sürdürdükleri projeye Avrupa Birliği destek verdi. Hasandede beldesinin bir mahallesinde ikamet eden bu topluluk, yerli insanlarla çalışmalarını sürdürdü. Eğitim Gönüllüleri Vakfı ile çocukları doğayla barıştırmaya yönelik yaz kampları düzenlendi. Yörenin iklimine uygun olarak şarap, bal, salça gibi organik ürünler elde edildi. Yenilenebilir ve temiz enerjiye yönelerek nükleer santrale, kömüre ihtiyaç olmadığı vurgulandı. Ancak bu durum, yalnızca dört sene boyunca sağlanabildi. Hocamköy ekoköyünün başarısız girişiminin nedeni olarak kent ve kırsal arasında sosyal, kültürel ve ekonomik özelliklerin farklılığı ve girişimcilerin bu farklılıklara uyum sağlayamamasının büyük bir sorun oluşturmuş olduğu söyleniyor. Bu kapsamda, ekoköy girişimlerinin karşılaştıkları Türkiye’ye özgü zorlukları çözümlemek üzere bazı yerel dernek ve kuruluşlar kurulmuştur. Bu kuruluşlar EKİLAT (Ekoköyler İletişim Ağı), Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ve EKOYER (Eko- Yerleşkeler Ağı) olarak sıralanabilir. Dünyada da sürdürülebilir olamayan pek çok ekoköy örneği gözümüze çarpıyor. Bu nedenle proje aşamasındaki adımlar bugün daha fazla önem arz ediyor.
Yazar: Aslı
Editör: Zeynep
Fotoğraf: Unsplash üzerinden elCarito
Kaynak: I | II
Bugün Kaçmasın..
Bugün, 22 Eylül Dünya Araba Kullanmama Günü. Bireysel ulaşımın azaltılmasına ve emisyonsuz alternatiflerin günlük yaşamda daha fazla tercih edilmesine yönelik kutlanan bir gündür.
Aynı zamanda 22 Eylül Dünya Gergedan Günü olarak kutlanmaktadır. Soyu tükenme tehlikesinde olan gergedanlar hakkında çalışmalar yapılmaktadır.
Gündem
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürün kamuoyuyla paylaşıldı. Tespit edilen toplam 91 firmaya ait 113 parti ürünün, Bakanlığın Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü internet sitesinde kamuoyunun bilgisine sunuldu.