
Merhaba! Toprak Bayramı’na iki gün kaldı! Sağlığı tüm canlıların sağlığını birebir etkileyen toprağın önemini sürdürülebilir şekilde yarınlara taşıyacağımız nice bayramlara! Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle..
Toprağın canlılara sunduğu zenginliklerden biri de tarım. Bugün her ne kadar farklı metotlarla denenen üretim şekilleri olsa da toprağın tarıma açtığı kucak hala yadsınamıyor. Talebin artması ile şekillenen(!) yüksek verim elde etme isteği ise bu noktada toprağın sağlıksız kullanımına sebep oluyor. Buna verilebilecek en güncel örneklerden biri palm yağı endüstrisi. Palm yağı sadece yemeklerde değil deterjandan kozmetik ürünlerine kadar geniş yelpazeli ürün içeriğinde bulunuyor. Almanya’da yapılan testlere göre sıradan bir marketin her iki ürününün birinde palm yağı bulunuyor. Palm yağının tüketiminde -belirli şartlara kadar- kanıtlanmış insan sağlığına risk ibaresi bulunmuyor. Fakat Dünyada üretilen palm yağının büyük bir kısmının Malezya ve Endonezya’da üretiliyor olmasından dolayı bölgede ormansızlaşma, toprak kirliliği ve biyoçeşitlilik kaybı sorunları ciddi boyutlara ulaşıyor. Palm yağının tercih edilmesindeki en önemli nedenler ucuz ve yüksek yağ içeriğine sahip olması. Greenpeace’in raporuna göre Endonezya’da 1990-2015 yılları arasında yaklaşık 24 milyon hektarlık yağmur ormanı ve burada yaşayan Borneo orangutanlarının yarısı yok edildi. Gıda ihtiyacının yeni yöntemlere cevap vermesi ne yazık ki gerekli fakat sürdürülebilir ekosistem anlayışını benimsemenin önceliğini de kabullenmek zorundayız.
Derleyen: Aslı
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.wwf.org.uk/updates/8-things-know-about-palm-oil
https://www.who.int/bulletin/volumes/97/2/18-220434/en/
GÜNDEM
Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit (tarım zehiri) etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı karar için “bu olumlu bir adım ve kullanılan diğer tüm pestisitlere yönelik de aynı kararın alınmasını bekliyoruz” açıklamasını yaptı.
Hiç bilmediğim bir konu olan Palm yağı hakkında bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.
LikeLike