
Herkese merhaba! Bu kaosu yüksek günleri geçirirken bilgi kirliliğiyle, felaket haberleriyle, içi boş niteliksiz açıklamalarla doluyoruz. Tek yapmamız gerekenin bilime ve bilim insanlarına inanmak olduğunu unutmadan, değerini tekrar tekrar anlamamız gereken doğal kaynaklarımızı hoyratça kullanmaktan uzaklaşmak olduğunu görebiliyoruz. Suyun, havanın, toprağın muhteşem özellik ve faydalarının yanında hasarlarının ne denli olabileceğini görebiliyoruz. Su kullanımına hijyenimiz için ne kadar ihtiyacımız olduğunu görebiliyoruz. Peki en ufak eylemlerimizde dahi harcadığımız su miktarlarını görebiliyor muyuz? Yeşil kalın! Sevgi ve iyilikle…
- Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarında. Yaklaşık 2.3 milyar insan ise temiz içme suyundan yoksun.
- Yeryüzünde her yıl çoğunluğu çocuk olmak üzere 2 milyon insan uygunsuz su kullanımı ve kötü hijyenik şartlar neticesinde ortaya çıkan barsak enfeksiyonlarından hayatını kaybediyor.
- Kronik flor eksikliği, Hepatit A, sıtma gibi hastalıklar hala ciddi bir sağlık problemi olarak önemini koruyor.
- Bir ülkenin su zengini sayılabilmesi için, kişi başına düşen yıllık su miktarı en az 8000 – 10.000 m3 arasında olmalı ve Türkiye’de kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.430 m3’tür.
- Su akıtan bir tuvalet sifonu bir yılda 83.000 litre suyun boşa gitmesine sebep oluyor. Bu miktar suyla bir yıl boyunca, her gün 3 defa banyo yapabilirsiniz.
- Duş alırken bir dakikada ortalama 18 litre su tüketiliyor, bu miktar da 90 bardak suya eşit oluyor.
- Diş fırçalama ortalama 3 dakikadır. Eğer musluk açık bırakılırsa her fırçalama için ortalama 15 litre suyu boşa akıtmış oluyoruz.
- Bahçenizi hortum yerine kova ile ve buharlaşmanın az olduğu sabah ve akşam saatlerinde suladığınızda su tasarrufu yapmış oluyoruz.
Yararlanılan Kaynak: https://www.isu.gov.tr/icerik/detay.aspx?Id=42
Düzenleyen: Aslı