Art Arda ‘’Yok Artık!’’ Diyeceğiniz Bir Metin: Gıda Hileleri

Herkese merhaba! Yemek yeme iştahınızı kapatabilecek konular konuşacağız bugün. Biliyoruz ki yediklerimiz tabaklarımıza gelene kadar birçok aşamadan geçiyor. En ‘’organik’’ adı altında etiketlenen dahi, fazla üretim ihtiyacı-düşük maliyet ikilemine kapılan gıda endüstrilerinden çıkabiliyor. Bu zorlu yolda daha fazla tehdit altında olmamak amacıyla bazı ürünlerin üretiminde yapılan hilelere birlikte bakalım. Yeşil kalın! Sevgi ve iyilikle…

Süt Tozu
‘’Orijinal’’ süt tozlarının yapımı sütün kurutulmasıyla gerçekleşiyor ve 1 kg süt tozu için 12-15 kg sütün harcanması gerekli. Bu da oldukça maliyetli bir proses oluyor. Bundan kaçınmak isteyenler, süt tozu yerine peynir altı suyu tozu kullanabiliyorlar.
Tereyağı
Tereyağının üretimi esnasında süt kremasına farklı bitkisel ve hayvansal yağlar ilave edilerek maliyet düşürülmeye çalışılıyor. Ayrıca sarı renginin daha canlı görünebilmesi amacıyla gıda boyası ekleniyor. Gerçek tereyağı olduğunu anlayabilmenin bir yolu, kötü işlenmiş tereyağının doğal olandan daha sert olmasıdır.
Bal
Doğal balların belli bir süreden sonra donup şekerlendiğini görebiliriz. Ancak işlenmiş, uzun süre rafta kalabilen bir bala kimyasal ilavesi eklendiği söylenebilir.
Baharatlar
Baharat üretiminin zahmetli olması ‘’hileli’’ olmasının bir nedeni. Koku ve renk olarak taklit edilebilir olmaları da işi kolaylaştırıyor. Mesela karabibere rengini vermesi için galeta unu, kanserojen boya ve hatta toprak bile katılabiliyor. Kırmızı toz biber ise kiremit tozuyla anılıyor.
Yoğurt
Yoğurt daha kıvamlı, sert olması için yapım aşamasında süte un, nişasta, jelatin, pektin gibi maddeler ilave ediliyor. Kaymaklı yoğurt yapımında yağlı süt kullanılması gerekirken bazı üreticiler yağı çekilmiş süt kullanmakta ve yoğurdun kaymaklı olması için süt üzerine kağıt peçete konularak sütte bulunan az miktarda yağın peçete üzerinde toplanarak kaymak izlenimi verilmeye çalışılıyor.
Zeytinyağı
Ayçiçek, kanola ve fındık yağı gibi daha düşük kalitedeki yağların karıştırılıyor olduğunu bildiğimiz zeytinyağının yapımında sterol, tekstil boyası, tohum yağları ve yağ asitleri gibi zararlı içerikler kullanılabiliyor.

Yararlanılan Kaynaklar:
http://gidabilgi.com/Makale/Detay/sut-ve-sut-urunlerinde-yapilan-hile-ve-tagsisler-80d168
https://www.bundlehaber.com/detay/b8abd7e4-e36a-43d0-91ce-3fe98c836a02
Derleyen: Aslı

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close