
Yapılan araştırmaların sonucunda her gün marketten, pazardan temin edip vücudumuza aldığımız pek çok tarım ürününün, iyimser bir gözle, 100’ünden 60’ının ölümcül hasar ve/veya canlı bünyesine tehlikeli özellik gösterdiği belirlendi. Bugün bilimin büyük harflerle yazdığı sonuçları görmezden gelmeyelim. Yeşil kalın. Sevgi ve iyilikle…
Nüfus artışı ile doğrudan artan gıda ihtiyacı sonucunda ‘’modern tarım’’ olgusunun başlamasıyla verimin arttırılması yoluna gidilerek pestisitler yaygın şekilde kullanılmaya başlanmıştı. Ne var ki son derece yararlı olduğu düşünülen bu kimyasal maddelerin zararlarına yönelik araştırmaların sayısı oldukça kısıtlıydı. Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje kapsamında oluşturulan Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın proje danışmanlarından Dr. Bülent Şık’ın yaptığı araştırma, pestisitlerdeki 41 etken maddenin hem insan hem de diğer canlılar için ölümcül tehlikeler barındırdığını ortaya koyuyor. Bu çalışmanın ardından Greenpeace Akdeniz’in yine Dr. Bülent Şık ile yaptığı araştırma sonucunda 90 adet domates, salatalık ve biber örneğini inceleyerek hazırladığı “Soframızdaki Tehlike: Pestisit” raporunda son derece çarpıcı veriler elde edilerek incelenen 90 adet sebzenin 14’ünde kullanılması yasak pestisit, 46’sında ise hormonal sistem üzerinde etkili pestisitler tespit edildiği yer alıyor. Marketlerden alınan örneklerin pestisit kalıntıları açısından pazarlardan alınan örneklere kıyasla yüzde 14 farkla daha fazla risk içerdiği görülüyor. Raporu değerlendiren Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Proje Sorumlusu Berkan Özyer “Soframızda zehir var. Yasaklanan, piyasadan toplanması ve kullanılmaması gereken kimyasal maddeleri çocuklarımıza ve sevdiklerimize yediriyoruz. Mutfağımızın en temel malzemelerine yönelik yaptığımız bu analizin sonuçları acilen harekete geçilmesi gerektiğini gösteriyor. Ekolojik tarım modeliyle hem çiftçileri pestisit çıkmazından kurtarabilir hem de sağlıklı gıdaya erişim sağlayabiliriz. Çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmesi de burada kilit bir öneme sahip. Üretici ve tüketicilerin doğrudan buluşması, tedarik zincirinin kısalması gerekiyor. Bunun da yolu düzenli olarak denetlenen üretici pazarlarından geçiyor” şeklinde konuştu.
Yararlanılan Kaynaklar: http://zehirsizsofralar.org/2020/01/23/zehirsiz-sofralar-sivil-toplum-agindan-uyari-olumcul-tehlike/
http://gidabilgi.com/Makale/Detay/pestisit-nedir–pestisit-guvenirligi-nasil-incelenir–f286b6
https://yesilgazete.org/blog/2020/01/20/sebzelerin-yuzde-14unde-yasak-pestisitler-kullaniliyor/
Düzenleyen: Aslı
1 thought on “Soframızda Zehir Var!”