Sürdürülebilirliğe Yeşillik Katacak Adımlar

Herkese merhaba! Yenilenebilir enerji, sürdürülebilirlik, küresellik, ekosistem bütünlüğü derken gıda sektöründen kaynaklı çevre kirliliğinde minimizasyona giden ilham verici girişimlerin olduğunu duymuş muydunuz? Tek bir kaynağa odaklanmak yerine geniş açıdan bakmayı ve sorunlarımıza çözüm üretmeyi misyon edinmemiz gereken şu günlerde gelin hep birlikte bu örneklere bakalım. Yeşil kalın! Sevgi ve iyilikle…

Sürdürülebilirlik kavramı bir sürecin tabi olduğu çevreye zarar vermeksizin ve/veya onu geriletmeksizin sonsuza dek devam ettirilmesi olarak tanımlanıyor. Dünyadaki sürdürülebilirlik kavramının sadece büyük fabrikalardan veya taşıtlardan kaynaklanan karbon emisyonu ile bağdaştırılması elbette doğru olmayacaktır. Gıda sektöründen, gıdanın nasıl üretildiği, taşındığı, tüketildiği de önemli konular. Tarımın dünyada en çok karbon emisyon üreten üçüncü etken olduğu düşünüldüğünde bugünkü gıda üretiminin dünya için bir problem olduğu gözüküyor. Yoğun hayvansal beslenmenin, başından sonuna tüm sürecinde devasa oranlarda doğal kaynak tüketimine sebep olduğundan geçen hafta bahsetmiştik. İşte bu sorundan yola çıkarak Impossible Foods, et ürünleri için bitki bazlı seçenekler geliştiriyor. Dünyanın en büyük fast-food zincirleri bile artık menülerine bu firmaların vegan alternatiflerini ekliyor. Amerika’nın başarılı şeflerinden Dan Barber, bir şef olarak yepyeni lezzetli ürünler üretebilmek ve tohumlarını yaymak adına Row 7 isimli projesini hayata geçiriyor. Aero Farms şirketi dünyanın en büyük topraksız dikey tarım şirketi olarak yılda yaklaşık 9 bin ton yeşillik üretiyor. Singapur Havayolları da Aero Farms ile işbirliği yaparak uçaklarda topraksız dikey tarım ürünleri kullanmaya başladı. Gastronomi dünyasında değerli görülen Bask bölgesindeki Azurmendi restoranının binası tamamen geri dönüştürülebilir malzemeden yapılmış ve yağmur sularını arıtarak su ihtiyacını karşılıyor. Aynı zamanda üst katında bir tohum bankası ve bostanı bulunuyor. Helsinki’de açılan Nolla restoranı da sıfır atık misyonuyla dikkat çekiyor. Nolla’da atık üretilmiyor ve herhangi bir tek kullanımlık malzeme bulunmuyor. Organik ürünleri kullanarak örneğin kahveyi ambalajda almak yerine kavurucudan alarak yerel tedarikçilerle de iletişime geçiyorlar. Türkiye’de de gıda sektörü bazında plastik ambalajı azaltma amacıyla balmumu streç film projeleri gibi hayata geçirilmiş projeler var. Umarız bu güzel fikirler birilerine ilham olur ve her alanda doğamızı düşünmeye bir adım daha atmış oluruz.

Kaynak: https://www.ruhundoysun.com/yazilar/gelecegi-degistirenler/
Görsel: https://www.google.com/imgres?imgurl=https://ceotudent.com/wp-content/images/post/user-799/noeszp.jpg&imgrefurl=https://ceotudent.com/topraksiz-gunessiz-ve-susuz-tarim-mumkun-mu-aerofarms&tbnid=nx_f6bT4W2muZM&vet=1&docid=G4ZBRXQd04H8XM&w=1000&h=500&q=aerofarms&source=sh/x/im
Düzenleyen: Aslı Turan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close