Sigara izmaritleri yeşili siyah yaptı, görmediniz mi?

Merhaba, her yıl trilyonlarca sigara izmariti toprağımıza ve hatta içtiğimiz sulara karışarak hayatımıza zarar veriyor. Çoğunluğa göre normal kabul edilen bu davranışın çevreye verdiği zarar konusunda gelin önce biz bilinçlenelim, sonra da çevremizdekilere anlatalım. Bugün doğamızı korumaya sigara izmaritlerinden başlayalım, ne dersiniz? Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle…

Ecotoxicology and Environmental Safety dergisinde yayınlanan araştırmaya göre toprağa karışan sigara izmaritleri bitkilerin çimlenme başarısında ve yoncaların sürgün uzunluğunda yüzde 27-28 düşüşe sebep oluyor. Topraktaki izmaritler aynı zamanda bitkinin kök uzunluğunda yüzde 57 oranında kısalmaya sebep oluyor. 

Çalışmayı gerçekleştiren Anglia Ruskin Üniversitesi akademisyenleri izmaritlerin çimlerde, çimlenmede yüzde 10 ve kök uzunluğunda yüzde 13 oranında düşüşe sebep olduğunu belirtiyor. Birçok sigara izmaritinde filtre olarak bir tür biyoplastik olan selüloz asetat lifi kullanılıyor. 

İçilmemiş sigaraların izmaritleri de toprağa neredeyse kullanılmış izmaritler kadar zarar veriyor. Bu da izmarit yapımında kullanılan maddelerin içilen tütünden arta kalan toksik maddeler olmadan bile ne kadar zararlı olduğunu gösteriyor. 

Her yıl 4,5 trilyon sigara izmaritinin doğaya atıldığı tahmin ediliyor. Bu da izmariti doğaya karışan en yaygın plastik atık durumuna getiriyor. 

Araştırmacılar çalışmanın bir parçası olarak Cambridge civarında saha analizi yapmışlar ve metrekare başına 128 izmarit bulunan alanlara rastlamışlar.

Bu metin yeşilist.com’dan alıntıdır.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close