
İklim krizinin sonuçları hayatımızın her alanında kendini göstermeye devam ediyor. Gelecekte de bunun sonuçlarını ağır bir biçimde görmek durumunda kalabiliriz. BM’nin hazırladığı rapora göre, gelecekte dünyayı iklim krizinin bir sonucu olarak yoksullaşma ve ölümler bekliyor. Gelin iklim krizinin dünyayı bekleyen muhtemel sonuçlarına birlikte bakalım. Yeşil kalın, sevgiyle…
BM’nin hazırladığı rapora göre, iklim değişikliği sebebiyle 2030 yılına kadar dünya genelinde 120 milyon kişi yoksullaşacak.
Birleşmiş Milletler’in (BM) iklim değişikliği ile yoksulluk ve insan hakları arasındaki ilişkiyi ele alan raporu, 2030 ile 2050 yılları arasında iklim değişikliği yüzünden yılda 100 milyon kişinin ekonomik açıdan olumsuz etkileneceğini, 250 bin kişinin de hastalıklar sebebiyle hayatını kaybedeceğini ortaya koyuyor.
Raporda muhtemel yoksulluğun başlıca nedenleri arasında iklim değişikliğine bağlı olarak bazı bölgelerde besin yetersizliği, kuraklık, açlık, okyanus sıcaklığının yükselmesi ve gıda üretiminin azalması yer alıyor.
Raporda iklim değişikliğinin ekonomi ve insan haklarına yönelik etkilerinden öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:
- İklim değişikliği mevcut yoksulluğu ve eşitsizliği artıracak. En çok yoksul ülkeler etkilenecek.
- En zengin %1’lik kesimde yer alan bir kişi, en yoksul %10’da yer alan bir kişiden 175 kat daha fazla karbon salımına sebep oluyor.
- Hükümetlerin Paris İklim Anlaşması’na sadık kalmaması iklim değişikliğinin ekonomik etkilerini artıracak.
Bu metin iklimhaber.org ‘dan alıntıdır.