
Merhaba, bunca çöp yığını içinde acaba kağıt atıklarımızın ne kadar yer kapladığını hiç düşündünüz mü? Ya da kaç kağıdı kullandıktan ve hatta kullanmadıktan sonra çöpe attığımızı? Tabi bunun bir de geri dönüşüm boyutu var ki ne yazık ki her ürünün dönüştürülebileceğini düşünüyoruz. Kağıt olan her şey geri dönüştürülebilir ya da plastik olan her şey geri dönüştürülebilir diye bir algıyla beraber yaşıyoruz. Geri dönüşüm meselesine bugün bambaşka bir yerden bakmaya ne dersiniz? Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle…
KARTON KUTULAR: Üzerine yiyecek veya içecek bulaşmamış herhangi bir karton ürün geri dönüşebilir. Unutmayın, pizza kutusu gibi üzerinde yağ, yiyecek kalıntısı olan hiçbir ürün geri dönüşemez! Ancak kompostlanabilir.
ÜZERİNDE YAZI/BASKI BULUNAN KAĞITLAR: Yazıcından çıkan kağıt ürünleri veya defter yaprakları dönüştürülebilir. Kırışmış kağıtlar geri dönüşüme daha zor katılsa da merak etmeyin yine de geri dönüştürülebilirler. Gazete ve dergi sayfaları da geri dönüşebilir.
KIRPILMIŞ KAĞITLAR: Kırıştırılmış kağıtlar geri dönüştürülebilir olmasına rağmen kırpılmış kağıtlar geri dönüşüme katılamıyor. Çünkü çok kısa olan kağıt lifleri makinenin arasına doluyor ve balyaların kirlilik oranlarını değiştiriyor.
FİŞLER: Fişler BPA ile kaplanmış olduklarından ne geri dönüşüme komposta dahil edilemez.
PARŞÖMEN/YAĞLI KAĞITLAR: Yemek ya da yağ bulaşmış herhangi bir kağıt geri dönüştürülemediği gibi parşömen kağıtlar da geri dönüştürülemiyor. Fakat birçok defa kullandıktan sonra kompostta kullanmak için oldukça uygunlar.
KAĞIT BARDAKLAR: Karton kahve bardaklarının iç kısmı ıslanıp yırtılmasını önlemesi adına plastikle kaplıdır, bu sebeple kompost edilemez ve dönüşüme katılamazlar. Bu durum, süt ve içecek kutuları için de aynı.
KAĞIT PEÇETE VE HAVLULAR: Kağıt lifleri çok kısa olduğundan geri dönüşüme uygun değildir ancak kompost yapılabilir.
Bu metin instagram.com/sifiratikco ‘dan alınmıştır.