Ciğerlerimiz yanıyor! Ne Yapmalı?

Merhaba, son günlerde ne çok yangın haberi duyuyoruz değil mi? Ormanlarımız, oksijen kaynaklarımız, doğal güzelliklerimiz, birçok canlı türü bir bir yok oluyor. Tabi bu süreçte bizim de canımızdan can gidiyor. Peki bu aşamada yalnızca seyirci mi kalmalıyız, yanlış gördüğümüz her şeye dur dememiz gerekmiyor mu bir yerde? Doğal nedenlerle ormanların kendini yakması, orman canlıları için gerekli hatta onların yaşam döngüsünde tamamlayıcı bir role sahip. Peki doğal nedenler değil de insan kaynaklı çıkan orman yangınları… İşte bu noktada her şey karışıyor.  Bugün kendimizden başlayalım, bizden kaynaklı yangın çıkmasın artık, ne dersiniz?

Orman yangınları için ne yapmalı? Dokunmayalım mı? Ormanları kendimiz mi yakalım? Elbette hayır! İnsanların sebep oldukları yangınlar doğal yangınlar olarak bilinmemektedir; çünkü insanlar, kamp ateşi ve kundaklama faaliyetlerini Akdeniz ormanlarının ihtiyacı olan 50 yıldan çok daha sık, sadece birkaç yılda bir yaparlar!

2004 yılına ait orman yangını istatistiklerine göre insanlar tüm yangınların %94-97’sinden sorumlu ve bunların %14’ü kundaklama, %58’i ihmal, %5’i yanlışlıkla, %23’ü ise bilinmeyen nedenlerle çıkıyor. Doğal nedenlerle başlayan yangınların oranı sadece %3-6 civarı! Günümüzde bir orman, 50 yıllık döngü yerine ortalamada 5-7 yılda bir yakılabilmektedir. 

 Orman yangınları, ormanın doğal bir parçası olsa bile, eğer ormanlarımıza toparlanma adaptasyonlarının işleyeceği kadar süreyi bile tanımazsak, bizi sonsuza dek terk edebilirler. Bu, doğaya karşı açtığımız savaşta işlediğimiz en aptalca, en kabul edilemez savaş suçu olurdu. Bu suçu işlememenin tek yolu da halkı bilimsel gerçeklerle donatmak, güçlü yasal denetim mekanizmaları işletmek ve ormanlarımızın sağlığını yakından takip etmektir.

Kaynak: https://evrimagaci.org/ormanlar-neden-yanmali-ates-nedir-yangin-ekolojisi-neden-onemlidir-371

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close