Mikroplastikler

Merhaba. Günlük rutinlerimizi gerçekleştirirken belki de hiç farkında olmadan mikro plastiklere maruz kaldığımızı ve kullandığımız ürünler nedeniyle bizlerle birlikte denizleri ve deniz canlılarını bu mikro plastiklere maruz bıraktığımızı söylesek ne düşünürdünüz? Ve tüm diğer plastikler gibi, tüm canlılar için oldukça zararlı olduğunu söylesek bu mikro taneciklerin? Gelin naneli bir diş macunu ile dişlerimizi fırçalarken yahut yüzümüzü peeling etkili bir jel ile temizlerken bugün 2 defa düşünelim. Yeşil kalın, sevgiyle…

Mikro plastikler yüz yıkama jeli, diş macunu gibi günlük kullandığımız kozmetik ürünlere eklenen küçük plastik parçacıklardır. Her gün kullandığımız diş macunu ve yüz yıkama jellerine, gerek olmadığı halde zararlı plastik “mikro tanecikler” ekleniyor. Bu tanecikler filtrelenemeyecek kadar küçük oldukları için denizlere akıyor, deniz canlıları bu plastikleri yiyor.
Yüzünüzü temizlerken peeling etkili arındırıcı bir jel mi kullanıyorsunuz? Dişlerinizi naneli bir diş macunu ile mi fırçalıyorsunuz? O zaman maalesef farkında olmadan siz de zararlı plastiklerin vücudunuza girmesine izin vermiş olabilirsiniz. Reklamlar bizi bu tarz ürünlerin faydalı olduğuna inandırmaya çalışıyor ancak hem güzellik uzmanları hem de etik kampanyacılar bu ürünlere mikro plastikler adını taşıyan küçük taneciklerin eklenmesini eleştiriyor. Mikro plastikler çok küçük oldukları için zararsız görünebilirler ancak bazı ürünleri tek bir defa kullandığımızda bile 100,000 mikro plastik lavabodan geçerek, denizlere ve besin zincirine etki ediyor. Düşünün ki tek bir tüp yüz temizleyicide 360 bin kadar mikro plastik tanecik olabiliyor. Bu da yüzümüzü temizlemeyi veya dişlerimizi fırçalamayı bitirdiğimizde, binlerce mikro plastikle istemeden de olsa çevreyi kirlettiğimiz anlamına geliyor.

Amerika ve Kanada şirketlerin bu plastiği kullanmasını yasakladı. Asda, Avon, Bodyshop, L’Oreal ve Boots gibi şirketler kendi isimlerini taşıyan markalı ürünlerde mikro plastik kullanmayacaklarını taahhüt ettiler ancak diğer ürünlerinde hala mikro plastik kullanabilirler. Sivil toplum örgütleri ve kampanyacılar mikro plastiklerin kullanımına son vermeleri için markalara, kullanımını yasaklamaları içinse hükümetlere çağrıda bulunuyor. Yapılan araştırmalar Avrupa’da kabuklu deniz canlılarını (midye ve istiridye) tüketenlerin yılda 1.800 ila 11.000 mikro plastik parçacık tüketiyor olabileceğini gösteriyor. Ayrıca Avrupa’da kozmetik sektöründe kullanılan mikro tanecikler denizlere her yıl 8.627 ton plastik ekliyor olabileceği tahmin ediliyor. Kozmetik sektöründe kullanılan plastik mikro tanecikler, denizlerimize ve denizlerde yaşayan canlılara zarar veriyor.

Kaynak: greenpeace.org
Fotoğraf: http://www.ftoxins.com/microbeads/

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close