Doğaya Sahip Çıkan Yeşil Kent: Kopenhag

Merhaba, her geçen gün daha fazla karbondioksit saldığımız bu çağda geleceğimiz gözlerimizin önünde yok oluyor. Bir sabah uyandığımızda yemyeşil doğamıza huzurla günaydın diyemeyeceğimiz günler olduğu söyleniyor. Peki biz bunun böyle olmaması için ne yapıyoruz, ya da ne yapacağız? Biz bunları düşünürken gelin çevre dostu Kopenhag’ın hikâyesini beraber okuyalım. Belki de adım atmamıza bir vesile olur, ya da bir gün bizim hikâyemiz okunur bu satırlarda, ne dersiniz? Sevgi ve iyilikle. Yeşil kalın.


Ulaşımın en yoğun olduğu işe gidiş-geliş saatlerinde Kopenhag’ın merkezindeki bir durağa yürürken metroyu kaçırırsanız, bir sonraki tren gelinceye kadar çok uzun beklemeniz gerekmez: otomatik sistem her iki dakikada bir çalışacak şekilde tasarlandı. Bu, kent sakinlerini araba kullanmamaya ikna etmenin bir yolu. Ayrıca metro sistemi, şehrin karbondioksit salımlarını azaltmaya dair iddialı planının sadece küçük bir parçası olarak genişliyor.

Altı yıl önce, Kopenhag şehri, bir yandan enerji kullanımını azaltırken, diğer yandan da yenilenebilir enerjiye geçerken ve diğer karbondioksit salımlarını dengelemeye yetecek miktarda temiz enerji üretirken, dünyanın ilk karbon-nötr başkenti olma hedefini belirledi. ABD’nin başkenti Washington, DC de dahil olmak üzere diğer bazı şehirler 2050 yılına kadar bu hedefe ulaşmayı hedeflerken, Kopenhag şehrinin belirlediği tarih 2025. Kopenhag, şimdiye dek karbondioksit salımlarını %42 azalttı. Kentin liderleri hedefe ulaşmak için doğru yolda olduklarına inanıyor. Kentin belediye başkanı Frank Jensen’a göre şehir “dünyanın en yeşil ve bisiklet dostu şehirlerinden biri” olmaya çalışıyor. “Bu en iyi yol, çünkü daha iyi kamusal alan, daha temiz hava, daha az gürültü ve daha sağlıklı bir şehir ortaya çıkarıyor.”

Yeni hükümet şu anda, ülkedeki en büyük şehirlerde toplu taşımayı ücretsiz hâle getirmeyi düşünüyor. Buna, kent merkezinde yaşayan kent sakinlerinden daha fazla araba kullanma olasılığı olan, işe gitmek için her gün Kopenhag’a gelen banliyo sakinlerini kente taşıyan trenler de dahil.

Kopenhag, 2025 yılına kadar 460 megawatt kurulu güce sahip olmayı planlıyor. Kent merkezinden uzak olmayan bir yerdeki büyük bir enerji santrali, kamyonlar dolusu çöpü ısı ve elektriğe dönüştürüyor. Britanya kadar uzak yerlerden de bir miktar çöp ithal eden tesis, ayrıca ilave gelir elde etmek için bir kayak pisti işlevi de görüyor. 

Jensen, Kopenhag’taki çalışmaların, diğer kentlerin karbon nötr olma yolunda izleyebilecekleri bir örnek teşkil edeceğini umuyor. ”Kopenhag’ın çevre dostu bölgesel ısıtması, temiz limanı ve bisiklet kültürü başka kentlerde de uygulanabilir” diyor. “Yeşil çözümlerde ısrar ediyoruz çünkü bunlar işe yarıyor. Bence bu, dünyadaki belediye başkanlarına gönderilecek çok önemli bir mesaj. Kopenhag’ın yeşil dönüşümü istihdam yaratmak, büyüyen bir ekonomi ve daha iyi bir yaşam kalitesi ile el ele ilerliyor.”

Kaynak: https://iklimicinkentler.org/kopenhag-nasil-sadece-alti-yil-icinde-karbon-notr-olmayi-planliyor/

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close