
Herkese merhaba! Geçtiğimiz yaz özellikle belli kesimlerdeki yoğun yağışları hepiniz hatırlıyorsunuzdur. Kapalıçarşı esnafı, yüzen ayakkabı kutuları, otobüs duraklarının üzerine çıkan insanlar fotoğraflandı çarpıcı olarak. Baskın kentleşme, ormansızlaşma, yükselen deniz seviyesinin sel felaketinin nedenleri arasında olduğunu biliyorduk. Son araştırmalar bizi bu nedenlerin bugüne kadar yetersiz teknoloji nedeniyle doğru hesaplanmadığı gerçeğine götürdü. 2050 yılına göre yapılan yeni tahminlerin acil durum planlarının uygulanmaması halinde çok iç açıcı olmadığı söylenebilir. Görseller eşliğinde eski ve yeni tahminlere hep birlikte bakalım. Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle..
İklim değişikliği ve canlılara etkisi üzerine çalışan bilim insanlarından ve yazarlardan oluşan bağımsız kuruluş Climate Central’ın yaptığı araştırmaya göre su baskınlarının yaşanma riski olan alanlar arasında Türkiye’den de çeşitli noktalar bulunuyor. Eski araştırmalarda kullanılan uydular, sahil bölgelerinde binalar ve ağaçlar gibi yapılar nedeniyle zeminin deniz seviyesinden yüksekliğini doğru bir şekilde ölçemiyordu. Daha hassas ölçümler yapan yeni uydu verilerine göre bazı bölgeler 2050’de artan deniz seviyesi veya aşırı yağış gibi nedenlerle su baskını riski altında olacağı söyleniyor. Bilim insanları bu modeli hazırlarken ortalama senaryoları düşünerek sera gazı salımının 2040’a kadar arttıktan sonra bir miktar azalmasını öngörüyor. Dünya bu senaryoda öngörülenden daha fazla ısınırsa, sel riskinin büyümesi de olası. Özellikle kıyıda olan veya yer altına inşa edilen tesislerin hemen hemen tümü risk altında olduğu belirtiliyor.
2050’de Haliç çevresinde su baskını riski
Yeni tahmin
Eski tahmin
2050’de Avcılar ve Küçükçekmece’de su baskını riski
Yeni tahmin
Eski tahmin
BBC’nin haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir planlanan altyapı çalışmaları olduğunu bunlar için bütçe ayrıldığını, bu sorunun kaynaklarından birinin de fosil yakıtlar olduğunu, buna dayanarak yakın gelecekte belediye otobüslerinin elektrikli araca çevrilmesi üzerine çalışmalar yapıldığını belirtiyor. İzmir’de ise yeni verilerle Kordon ile Atatürk Stadyumu arasında kalan geniş bir bölgenin su baskını riski altında olduğu ortaya çıktı. Şehir merkezinin dışında, Mavişehir ile Tuzla arasında kalan ve içinde kuş cennetinin de bulunduğu bölge de su baskını riski taşıyor.
Faydalanılan Kaynaklar:
https://www.climatecentral.org/research/P24
https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-50788891
Düzenleyen: Aslı Turan