Merhaba,
Bugün sizlere geri dönüşümün farklı bir ayağında etkili olan bir sosyal girişimden bahsedeceğiz. Elektronik atıkların kaçı dönüştürülüyor? Dönüştürülmeyenlere ne oluyor ve nereye karışıyor, nelere etki ediyor? Gelin bu soruların cevaplarına birlikte bakalım ve bu güzel girişimin bize ilham olmasını dileyelim..
Yeşil kalın, sevgiyle..
İZTO’nun yayınladığı bir rapora göre sadece bir yılda ülkemizde ortaya çıkan elektronik atık miktarı ortalama 530.000 ton. Bu miktarın kayda değer bir kısmını, yukarıda saydığımız bilişim ve telekomünikasyon ürünleri oluşturuyor ve sayı her yıl ortalama olarak %8.8 oranında artıyor.
Peki 530.000 ton elektronik atığın ne kadarı geri dönüştürülmüş? Cevap biraz düşündürücü; 30.000 ton. Yani sadece bir yılda ortaya çıkan 500.000 ton elektronik atığın akıbeti ile ilgili herhangi bir bilgimiz yok.
Elektronik atıkların içinde bulunan kurşun, civa, berilyum, kadmiyum gibi toprağa, havaya veya suya karıştığı takdirde sadece insan sağlığını değil, çok büyük bir bölgede tüm yaşamsal faaliyetleri tehdit eden tehlikeli kimyasallar yıllardır olduğu gibi, 2017 yılında da düzensiz ve takip edilemeyen bir şekilde çöpe gidiyor. Toplio ‘da bu sorunu çözmek üzere yola çıkan bir sosyal girişim projesi. 2018 yılında kurulan Toplio ile evinizde veya işyerinizde oluşan elektronik atıkların evinizden alınarak lisanslı elektronik atık toplama tesislerine iletilmesini sağlayabilirsiniz.
Toplio üzerinden geri dönüşüm sürecine aktardığınız elektronik atıklarınız, sistem tarafından değerlendirilecek ve hesabınıza puanlar tanımlanacak. Örneğin; miadını doldurmuş, bozuk ve çalışmayan eski bir bilgisayarınız olduğunu düşünelim. Bu atık haline gelmiş bilgisayarınızı Toplio’ya teslim ettiğinizde size bunun karşılığında bazı puanlar verilecek. Bu puanları isterseniz kendi banka hesabınıza Türk Lirası olarak aktarabilir, isterseniz Toplio’nun anlaşmalı olduğu markalardan indirim kuponu – hediye çekine dönüştürebilir veya TEMA, Toplum Gönüllüleri Vakfı, WWF ve benzeri sivil toplum kuruluşlarına bağış yapabilirsiniz.
Yani Toplio sayesinde elektronik atığınız, isterseniz sosyal fayda, isterseniz tasarruf, isterseniz de kazanç imkanı yaratacak.
Bu metin ekolojist.net’den alıntıdır.