
Herkese merhaba! Bugün sizlerle çevre ve halk sağlığı problemlerinde başı çekenlerden hava kirliliği olgusu üzerinde düşünelim istedik. Sürekli bir yerlerde karşılaştıkça etkilerinin önemini anlayabileceğimize inanıyoruz, tıpkı her zaman umutla bakmaya inandığımız gibi. Sevgi ve iyilikle, yeşil kalın…
HAVA KİRLİLİĞİ MESELESİNİ ARTIK DİKKATE ALMALI VE ETKİLERİNİ FARK ETMELİYİZ. Çünkü aslında fark etsek de etmesek de bizi etkiliyor.
İşte size önemini arz ettirecek bazı raporlama sonuçları;
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre her yıl yaklaşık 7 milyon kişinin kirli hava yüzünden hayatını kaybediyor. Bu rakamı daha çarpıcı hale getirebiliriz: HER DAKİKADA 13 KİŞİ HAVA KİRLİLİĞİNDEN HAYATINI KAYBEDİYOR. Dünyada çocukların yüzde 93’ü, hava kirliliğinin DSÖ standartlarının üzerinde olduğu bölgelerde ve bunun getirdiği zorluklarla yaşıyor. Hava kirliliği, yoksul insanları orantısız bir şekilde etkileyen sosyal adaletin ve küresel eşitsizliğin bir yan dalı. ve buna tezatla; Dünya Bankası’na göre, hava kirliliği küresel ekonomiye refah maliyetlerinde her yıl 5 trilyon ABD dolarından fazla ve kayıp gelirde 225 milyar ABD dolarından fazla mal oluyor.
Başlıca nedenlerine gelecek olursak, özellikle Türkiye’deki önemli kirletici kaynaklarını ;
Fosil yakıtların ısınmak için kullanımı
Dizel jeneratörler
Kömürle çalışan fabrikalar
Kömürle güç üretimi,
Dizel yakıtla çalışan ulaşım araçları
Tarım atıklarının açık havada yakımı
Organik atıkların yine açık havada yakımı şeklinde sıralayabiliriz. Hava kirliliği kaynakları doğal ve antropojenik olmak üzere ikiye ayrılır. Yüzde olarak büyük etkiyi antropojenik (insan kaynaklı) faaliyetler gösterir. Yukarıdaki önemli nedenler de insan kaynaklıdır.
PEKİ SİZ BUNLARIN NERESİNDESİNİZ?
Kaynak: https://tr.euronews.com/2019/06/05/dunya-cevre-gunu-dakikada-13-kisi-hava-kirliliginden-oluyor
Düzenleyen: Aslı TURAN