
Herkese merhaba, bugün sizlere farkında olmadığımız ama hayatımızda oldukça atık alanı oluşturan bir gruptan bahsedeceğim. Elektronik atıklar.. Geri dönüşümüne zannediyorum ki o kadar da önem vermediğimiz e-atıklar için belediyelerimize talepte bulunsak ne güzel olur aslında. Böylelikle kullandıktan sonra atmak yerine tıpkı plastikler, camlar ya da kağıtlar gibi tekrar tekrar yararlanabilsek. Bu yazının ufkumuzu açmasını istiyorum. Yeşil kalın, sevgi ve iyilikle…
Kısaca E-atık adı verilen bu malzemeler; atık konumunda olan elektrikli ve elektronik cihazlardır. Elektronik atık adı verilen, elektronik cihaz/aletlerin kullanıcısı tarafından ekonomik kullanım süresini tamamlamasıyla ortaya çıkan atıklardır. Genel olarak elektronik atıklar TV, bilgisayar, yazıcı, telefon, fax, fotokopi makineleri, ekranlar, DVD, VCR, entegre devreler, yarı iletkenler, baskılı devreler, algılayıcılar, kablolar, MP3, tıbbi cihazlar gibi alet ve ekipmanlardan oluşmaktadır. Bu maddeler plastik, metal ve cam içermektedir. Bu elektronik atıklar parçalandıklarında, yakıldıklarında veya tekrar kazanım/kullanım için parçalandıklarında tehlikeli maddeler içerebilmektedir. Elektrik ve elektronik endüstrisi dünyanın en büyük ve hızla büyüyen üretim sanayisi olması nedeni ile bu büyümenin sonucu olarak ve hızla eskime/demode olma nedeniyle eski/hurda elektronik cihazlar (elektronik atıklar) dünyada en ciddi katı artık problemlerinden birisi halini gelebilmiştir. Teknolojik yeniliklerin hızla değişmesi ve albeni durumun tüketiciyi cezbetmesi sonucu satın alınan elektronik aletlerin çok çabuk modası geçmektedir. Bu durum beraberinde çok fazla miktarda bu tür elektronik ürünlerin tüketilerek beraberinde e-atıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Bu metin http://www.dogakoleji.k12.tr/haberetkinlik/elektronik-atiklar-yeniden-tasarlaniyor-ve-geri-donusturuluyor‘ den alıntıdır.